Helen van Narcistisch Misbruik & Codependentie
 
 

Wat is Relatieverslaving?

Als je Relatieverslaafd bent, weet je dat de relatie waarin je zit niet gezond en ongelijkwaardig is, maar het lukt je niet ermee te stoppen.  Je bent heel erg gericht op de ander en je vergeet jezelf. Je hebt een houding van pleasen, aanpassen en jezelf wegcijferen. Met het doel de ander daarmee gelukkig te maken. De pijn van de ander is een belangrijk doel om op te lossen. Maar van je eigen pijn ben je je niet of nauwelijks bewust. Sterker nog: je kunt het idee hebben dat jij helemaal nergens last van hebt. Vaak heb je niet eens in de gaten wat een energieverslindend proces dit is en hoe nadelig dit voor je gezondheid en welbevinden is. 

Wanneer is er sprake van Relatieverslaving?

  • In gesprekken met vertrouwde anderen heb je het vooral over hem. Over zijn problemen, zijn gedachten, zijn gevoelens. Veel van je zinnen beginnen met ‘hij’.
  • Je ziet zijn zwaarmoedige buien, z’n slechte humeur, z’n onverschilligheid of denigrerende opmerkingen door de vingers of schrijft deze toe aan zijn ongelukkige jeugd.
  • Veel van zijn karaktertrekken en waarden die je niet bevallen neem je voor lief en je hoopt dat hij voor jou wel zal veranderen.
  • Ook als de relatie niet goed is voor je emotionele welzijn en zelfs als je fysieke gezondheid en veiligheid in gevaar zijn,  blijf je van hem houden.

Verslaving is een beangstigend woord

Het woord verslaving roept vaak beelden op van heroinegebruikers die naalden in hun armen steken en een zelfvernietigend leven leiden. Het is geen prettig woord en dit woord betrekken op de manier waarop je met een man omgaat, lijkt bijna ‘not done’. Toch ben je als je ‘teveel liefhebt’ in zekere zin ‘manverslaafd’. De Amerikaanse psychotherapeute Robin Norwood, die honderden verslaafden van alcohol en drugs begeleid had, kwam tot de volgende ontdekking: het bleek dat vrouwen en vriendinnen van aan alcohol of drugs verslaafde mannen relatief vaak aan een verslaving aan liefde leden. Ze hadden een voorkeur voor problematische liefdesrelaties ontwikkeld. Wat de verslaafde partner aan alcohol of drugs gemeen had met de liefdesverslaafde partner was dat ze beiden vaak uit probleemgezinnen kwamen of op emotioneel gebied te weinig hadden meegekregen.

Je obsessie komt niet voort uit liefde, maar uit angst

Als je wel eens gemerkt hebt dat je bezeten was van een man, zul je misschien ook al eens vermoed hebben dat die obsessie niet uit liefde voortkwam, maar uit angst. Angst om alleen te zijn, angst om het niet waard te zijn om van gehouden te worden, angst om niet gezien te worden, angst om in de steek gelaten te worden of kapotgemaakt. Je hoopt dat de man waarvan je bezeten bent zich over je angsten zal ontfermen. Maar in plaats daarvan groeien je angsten en obsessies, waardoor je nog meer ‘liefde’ gaat geven om daardoor liefde terug te krijgen. Ondanks dat deze strategie niet werkt, probeer je het nog harder in de hoop dat het ooit eens zal gaan lukken.

Ontkenning is een natuurlijke manier om je te beschermen

Het kan pijnlijk en moeilijk zijn om dit patroon van Relatieverslaving bij jezelf te onderkennen en erkennen. Allemaal hebben we de neiging om dat wat pijnlijk en moeilijk is te ontkennen. Het is een automatische en vanzelfsprekende reaktie en een natuurlijke manier om je te beschermen. Veel vrouwen denken ook dat het bij hen ‘zo erg nog niet is’ en kunnen heel diep meeleven met anderen. Bijvoorbeeld met vrouwen die, volgens hen, te maken hebben met ‘echte’ moeilijkheden. Of ze zien de diepe pijn van hun partner wel en trekken zich dit heel persoonlijk aan. Het is gebleken dat je met heel veel sympathie en begrip kunt reageren op de pijn van een ander, terwijl je toch blind blijft voor de pijn in je eigen leven. Je eigen blinde vlekken blijven verborgen als je je op de pijn van een ander concentreert.

Ontsnappen uit het verslavende patroon van ‘teveel liefhebben’ 

Helaas is er geen makkelijke of snelle uitweg uit het patroon waarin je gevangen zit. Het is een patroon dat je al vroeg geleerd hebt en veel in de praktijk hebt gebracht. Het opgeven hiervan zal beangstigend, bedreigend en een constante uitdaging zijn. Het goede nieuws is dat het absoluut mogelijk is om los te komen van dit verslavende patroon. De weg die je hiervoor moet afleggen is niet makkelijk, maar levert je wel geluk en plezier op. Stapje voor stapje kun je jezelf terugwinnen en ga je meer van het leven genieten dan je ooit eerder gedaan had. Ondanks de pijn die er nog te overwinnen is.
Als je ervoor kiest om niets met dit patroon te doen, zul je in je leven hier continu mee blijven worstelen met alle gevolgen van dien. Het zal alleen maar erger worden, net als andere verslavende patronen. Uiteindelijk zul je dan zien dat je alleen maar bezig bent geweest met overleven in plaats van je eigen unieke leven leiden.

Volg ook mijn GRATIS Mini-Cursus: meld je hier direct aan.